Inici
:: Personatge :: :: Fotos :: :: Textos :: :: Enllaços ::
PersonatgeJoan Alcover Maspons
(Palma 1854–1926)

Activitat política
Gran amic d’Antoni Maura ¾que el distingia amb una excepcional deferència i el proclamava el primer orador d’Espanya¾ l’introduí en el món de la política sucursalista de la Mallorca de la Restauració i entrà en les files del Partit Liberal que Maura aleshores presidia. El 1879 fou elegit regidor de l’Ajuntament de Palma, després (1883-1886) fou diputat provincial per Manacor pel Partit Liberal Fusionista d’Antoni Maura i, finalment, el 1893 ocupà un escó de diputat a les Corts espanyoles.
Després d’una curta estada a Madrid com a diputat, va tornar a Palma sense haver obert la boca a la cambra del Congrés, on passà gairebé desapercebut. Ben aviat abandonà l’exercici de la política, perquè comprengué que no s’avenia amb la seva vocació poètica. A partir de llavors, l’adhesió al partit de Maura fou purament formal i s’anà refredant a mesura que Joan Alcover s’aproximava al catalanisme polític de la Lliga Regionalista, impulsada per Enric Prat de la Riba i Francesc Cambó. L’activitat política va ser una experiència decebedora per a Joan Alcover, que la ploma de Josep Pla deixà plasmada a l’Homenot que li va dedicar.

Josep Pla considerava que Joan Alcover es va desencisar dels afers de l’Estat quan descobrí el joc maquiavèl·lic de la classe política espanyola, la qual cosa li féu prendre consciència de la seva realitat lingüística i cultural. Possiblement aquest fou l’inici d’un procés de canvi interior que el portaria definitivament a la defensa de la llengua i de la cultura pròpies.

 Maria Antònia Perelló i Femenia.

 

Torna a l'inici

 

 

Obra Cultural Balear